Dostupni linkovi

Josipović: Jasenovac je simbol zla



Hrvatski predsednik Ivo Josipović izrazio zabrinutost zbog negiranja karaktera i žrtava ustaškog logora smrti Jasenovac.

Kako se navodi u saopštenju iz Josipovićevog kabineta, naročito zabrinjava što takve tvrdnje iznosi lice koje se nalazi na mestu šefa nadbiskupskog arhiva.

Stjepan Razum, šefa Nadbiskupskog arhiva koji je sastavni deo Hrvatskog državnog arhiva je izjavio 9. avgusta za desničarski Hrvatski list da nema dokaza o masovnim ustaškim zločinima u Jasenovcu.

Iz Josipovićevog kabineta podsećaju da je on kao predsednik Hrvatske ali i kao građanin, više puta jasno isticao da je "Nezavisna Država Hrvatska bila zločinačka, i na ideji genocida zasnovana politička tvorevina, koja je imala podršku okupacionih sila, pa je i nastala u najvećoj meri kao njihov proizvod".

"Tamo se zaista desio Holokaust nad Jevrejima, genocid nad Srbima i Romima i stravični zločini prema Hrvatima, neistomišljenicima režima, pripadnicima antifašističkog i komunističkog pokreta, simpatizerima Narodnooslobodilačkog pokreta i mnogim slobodoljubivim građanima koji su se suprotstavljali ustaško-fašističkom režimu", ističe se u saopštenju.

Josipović je naglasio da je "Jasenovac simbol zla koga niko u civilizovanom svetu, pa ni u Hrvatskoj, ne bi smeo ni ignorisati ni negirati".
XS
SM
MD
LG