Dostupni linkovi

U Iraku pogubljena 21 osoba



U Iraku je pogubljena 21 jedna Osoba, među njima i tri žene, zbog terorističkih aktivnosti, izjavio je danas portparol iračkog ministarstva pravde.

U Iraku je ove godine pogubljeno više desetina ljudi koji su prethodno proglašeni krivima za terorizam i kriminalne aktivnosti zbog čega je oštro reagovalo više međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava, među kojima i Amnesti internešnel (Amnesty international.)

Sekretar bivšeg iračkog predsednika Sadama Huseina, Abed Hmud, koji je uhapšen 2003. godine i osuđen na smrt, pogubljen je prošlog juna.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj i Amnesti internešnel izrazili su pre nekoliko meseci duboku zabrinutost zbog smrtnih presuda i pozvali vladu Iraka da na te kazne uvede moratorijum.

Prema iračkom ustavu, Predsednički savet, koji čine predsednik države Džalal Talabani i dva potpredsednika Tarek el Hašemi i Kodeir el Kuzai, treba da ratifikuju smrtne presude, čime se dozvoljava sprovođenje smrtne kazne vešanjem.

Talabani, koji je Kurd, već duže vreme se izjašnjava kao protivnik smrtne kazne, a trenutno se nalazi u inostranstvu na lečenju.

Drugi potpredsednik Tarek el Hašemi, sunita, krije se u autonomnoj oblasti Kurdistanu, pošto je u decembru izdat nalog za njegovo hapšenje pod optužbom da je podržavao i finansirao terorističke akcije njegovih telohranitelja, što on demantuje.
XS
SM
MD
LG