Dostupni linkovi

Sutra počinju Paraolimpijske igre u Londonu



Paraolimpijske igre počinju sutra u Londonu i trajaće do 9. septembra, a očekuje se da će učestvovati oko 4.200 sportista iz 165 država, koji će se takmičiti u 20 disciplina.

U Londonu će biti održane 14. po redu Letnje paraolimpijske igre i po broju učenika biće najveće do sada. U poređenju sa Pekingom 2008. godine, učestvovaće 250 sportista više i biće prisutno 19 država više.

Prvi put od 2000. godine vratiće se sportisti sa intelektualnim smetnjama i oni će se takmičiti u atletici, plivanju i stonom tenisu.

Ova takmičenja bila su suspendovana posle skandala na Paraolimpijskim igrama u Sidneju, kada je košarkaškoj reprezentaciji Španiji oduzeta zlatna medalja, jer su u timu imali samo dva od 12 članova sa intelektualnim smetnjama.

Paraolimpijske igre održavaju se od 1960. godine (od Olimpijskih igara u Rimu) kada su organizovana takmičenja u sportovima prikladnim za osobe sa povredama kičme - u bilijaru, mačevanju, atletici, košarci, plivanju, stonom tenisu, streličarstvu, pikadu i pentatlonu (streličarstvo, plivanje, bacanje koplja, bacanje kugle, bacanje palice).

Osnivač paraolimpijskog pokreta je nemački neurolog Ludvig Gutman, koji je verujući da je sport metod terapije, 1952. godine u engleskom Nacionalnom centru za povrede kičme u Stouk Mendevilu, u blizini Londona, organizovao takmičenje koje je kasnije poslužilo kao model za paraolimpijske igre.
XS
SM
MD
LG