Dostupni linkovi

Kacin: Sistemska korupcija rak rana Srbije


Sistemska korupcija je rak rana srpskog društva i jedino je Srbija ta koja može da uspostavi pravnu državu, rekao je večeras izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin posle razgovora sa srpskim predsednikom Tomislavom Nikolićem.

"Mi tu možemo pomagati, hrabriti, pohvaliti sve što je napravljeno. Nemamo ni mandat ni volju ni želju da se bilo kako mešamo u srpske unutrašnje stvari", rekao je novinarima Kacin koji je u ponedeljak počeo trodnevnu posetu Srbiji.

On je izrazio uverenje da će "Srbija napraviti te odlučne korake koji će ojačati poverenje među građanima kako bi se stvorio širi konsenzus o neophodnim društvenim promenama i preduslovi za veća strana ulaganja, stvaranje novih radnih mesta i ekonomski i socijalni oporavak".

Upitan da pojasni svoju izjavu posle današnjeg sastanka sa predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom o "zloupotrebama od strane države prilikom privatizacije i reketiranju uspešnih", Kacin je istakao da "misli da će o svemu tome više govoriti organi Srbije koji se bave tim poslom".

"Mislim da se srpska država ne može i ne sme zloupotrebljavati za reketiranje, kao što je očigledno bilo slučajeva", naveo je izvestilac EP.

On je dodao da misli da "građani Srbije imaju sasvim normalna evropska očekivanja", i da "žele da imaju bolju socijalnu sigurnost i budućnost u Srbiji, a ne u emigraciji".

Za utorak su planirani sastanci sa premijerom Ivicom Dačićem i potpredsednicom vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić.
XS
SM
MD
LG