Dostupni linkovi

Oland pozvao sirijsku opoziciju da obrazuje prelaznu vladu


Francuski predsednik Fransoa Oland pozvao je u ponedeljak sirijsku opoziciju da obrazuje prelaznu vladu i rekao da će Pariz priznati takvu vladu kada ona bude formirana.

Oland je tu podršku najavio tokom govora francuskim ambasadorima, što agencija AP ocenjuje kao povećanje diplomatskog pritiska na režim predsednika Bašara el-Asada usled eskalacija nasilja u Siriji.

Sirijska opozicija je razjedinjena zbog čega se dovodi u pitanje da li bi prelazna vlada mogla biti obrazovana uskoro, mada bi Olandov poziv mogao dati znatan podsticaj za njeno formiranje.

"Francuska traži od sirijske opozicije da obrazuje inkluzivnu i reprezentativnu prelaznu vladu koja može biti legitimni predstavnik nove Sirije", rekao je Oland i pozvao partnere u arapskom svetu da ubrzaju obrazovanje nove vlade.

Oland je rekao da stav Rusije i Kine, koje se protive oštrijim merama međunarodne zajednice protiv sirijskog režima, slabi kapacitete da se sprovodi Povelja Ujedinjenih nacija.

Vođa najveće sirijske opozicione grupe Sirijskog nacionalnog saveta Abdelbaset Sieda rekao je nedavno da ta organizacija pravi planove za tranzicionu vladu, ali i druge opozicione grupe takođe rade na sličnim planovima.
XS
SM
MD
LG