Dostupni linkovi

Kacin: Nema datuma ove godine


Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio da Beograd ove godine neće početi pregovore sa EU.

"Datum početka pregovora sigurno neće biti u ovoj godini, a biće objavljen onda kada Srbija pokaže dokaze da je spremna za proces ulaska u EU", rekao Kacin posle susreta sa predsjednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom .

Kacin je ocijenio da je Vojvodina "najveći argument" Srbije na njenom putu ka EU.

U osvrtu na odluku Ustavnog suda Srbije o neustavnosti odluke da Vojvodina ima svoje predstavništvo u Briselu, Kacin je rekao da je to "suluda ideja" i istakao da ako već duži niz godina kancelariju mogu da imaju Niš i Kragujevac, ne vidi razloga zašto to ne bi mogla i Vojvodina.

Zvaničnici Srbije izjavljivali su ovih dana da su svjesni toga da Srbija datum početka pregovora sa EU neće dobiti pre leta 2013. godine.

Šef vladine kancelarije za evrointegracije Milan Pajević rekao je da se Srbija može nadati da taj datum dobije do narednog leta kao i da će datum početka pregovora Srbija dobiti onda kada organi EU budu procenili da su ispunjeni postavljeni kriterijumi.

Evropski izvjestilac je rekoa da misli da je vrijeme da se smire emocije i da se na čitavu situaciju gleda iz objektivne perspektive.

"To se odnosi i na Kosovo i očekujem da nova vlast neće na taj problem gledati sa istorijsko-emotivnog stanovišta", naveo je Kacin i naglasio da je pored političkog posebno bitan i ekonomski faktor jer je to, naglasio je, "jedini pravi put za stabilnost na Blakanu".

Izvjestilac EP je takođe podsjetio da je Unija značajno povećala stredstva fondova za Srbiju i da je više od polovine ukupnih sredstava usmerenih Zapadnom Balkanu u fondovima EU namenjeno Srbiji.
XS
SM
MD
LG