Dostupni linkovi

Jašarević napad planirao 2011., ali nije imao dovoljno hrabrosti


Mevlid Jašarević, optužen za teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, namjeravao je da izvrši ovaj napad još u septembru te godine, rekla je svjedokinja Tužilaštva Marija Stanišić ,pripadnik Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Stanišićeva je danas u nastavku suđenja Jašareviću pred Sudom BiH izjavila da joj je njegova supruga Mirela Demirović rekla da je Jašarević i u septembru rekao da ide u Sarajevo da napadne američku Ambasadu, a kada se vratio rekao je "da nije bio na tom stepenu i da nije imao dovoljno hrabrosti".

Jašarević se i danas pojavio na suđenju i ponovio da su njegova meta u napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu bili američki specijalci u znak odmazde za napade u Iraku.

On je rekao da su Amerikanci 30 godina pomagali Mubaraku, da niko ne postavlja pitanje kako su Amerikanci ušli u Irak, da su prijetili Pakistanu da će ih uništiti, a da Amerikance nazivaju "borcima za slobodu".

Govoreći o stanovnicima Gornje Maoče, Jašarević je rekao da su imali oružje jer žive u selu i moraju ga imati u slučaju da ih neko napadne.

Jašarević je prilikom napada na američku Ambasadu u Sarajevu iz automatske puške za 50 minuta ispalio 105 metaka na zgradu Ambasade. U napadu je ranjen radnih obezbjeđenja.

On je u blokadi držao centar grada dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.
XS
SM
MD
LG