Dostupni linkovi

Troje izraelske djece uhapšeno zbog napada na palestinski taksi


Troje izraelske djece uhapšeno je pod sumnjom da su izvršili napad zapaljivom bombom na palestinski taksi i povrijedili šest ljudi, od kojih dvoje teže.

Meta napada bila je jedna arapska porodica koja je išla u supermarket na Zapadnoj obali.

Djeca uzrasta 12 do 13 godina su iz mjesta Bat Ajin, izraelskog naselja južno od Jerusalima. Ovo je bio drugi napad na Arape u avgustu u kojem su učestvovali mladi Izraelci, prenio je BBC.

Nekolko sati poslije napada na taksi, grupa mlađih Izraelaca, od kojih su neki imali samo 13 godina, napala je palestinskog tinejdžera u centralnom dijelu Jerusalima i nanijela mu povrede opasne po život.

Napad na taksi dogodio se 16. avgusta, a u automobilu su se nalazili članovi jedne palestinske porodice, uključujući dvoje djece. Njihovo vozilo je planulo i prevrnulo se nakon što je pogođeno zapaljivom napravom.

"Policija je uhapsila troje osumnjičenih. Svi su uzrasta 12 i 13 godina i osumnjičeni su da su povezani sa incidentom od prije dvije sedmice, u kojem je molotovljev koktel bačen na jedan palestinski taksi", izjavio je policijski portparol Miki Rozenfeld.

Napad su osudili američki Stejt department i izraelski premijer Benjamin Netanjahu.
XS
SM
MD
LG