Dostupni linkovi

Crna Gora:Aktivno i dalje više požara


Na području Podgorice aktivni su požari u Piperima, Kučima, Brskutima i Komanima, a vatra za sada ne prijeti kućama, kazao je komandir Službe zaštite i spasavanja Radomir Pješčić navodeći da njihovo gašenje otežava jak vjetar.

“Ekipe su na terenu, i osmatračke i one koje gase požar. Nijedna kuća trenutno nije ugrožena, a radi se o velikom frontu požara koji se stvorio oko Podgorice”, kazao je Pješčić agenciji MINA.

Kako je naveo, situacija je nepromijenjena u odnosu na nedjelju.

Pješčić je apelovao na mještane da održavaju područje oko kuće, raščiste travu i visoko šipražje.

»U selima je stanje što se tiče zapuštenosti katastrofalno jer nijedna kuća nije sprovela protiv požarne mjere. Mali je broj koji je poslušao naš apel, tek nekoliko procenata«, rekao je on.

Prema riječima Pješčića, ekipe kada izađu na teren bore se za svaku kuću, ali dodatno situaciju otežava zapuštenost.Ni danas, dodao je Pješčić, nije kasno, da se oko kuća izvrši protivpožarna priprema.

Prema njegovim riječima, predlagalo se i da se oforme ekipe sastavljene od par mještana koje bi dežurale i osmatrale selo.

»Te ekipe bi dežurale i čuvali svoju zajednicu od od namjernih ili nenamjernih paljevina i tako pravovremeno reagovali i spriječili vatru«, zaključio je Pješčić.
XS
SM
MD
LG