Dostupni linkovi

Južna Koreja: Odšteta porodicama žrtava komunizma


Južnokorejski Vrhovni sud naložio je plaćanje po 30.000 dolara oštete porodicama antikomunističkih aktivista ubijenih 1950. godine u Južnoj Koreji.

Vrhovni sud naložio je državi da izdvoji oko 40 miliona dolara, odnosno po 30.000 dolara porodicama 492 Južnokorejca koji su zajedno tužili državu.

Sud je odbacio argumente vlade o (istečenom) zakonskom roku za pokretanje postupka, naveo je portparol suda, prenela je agencija AFP.

Posle podele Korejskog poluostrva 1948. godine na sovjetsku i američku okupacionu zonu i izbijanja gradjanskog rata 1950, kada je komunistička Demokratska Narodna Republika Koreja napala kapitalističku Republiku Koreju, vlada Južne Koreje formirala je antikomunističku organizaciju i primorala na desetine hiljada levičarskih aktivista i umetnika da se pridruže sveopštoj antikomunističkoj kampanji.

Pošto je izbio Korejski rat, mnogi od tih aktivista i umetnika uhapšeni su kako ne bi eventualno saradjivali s neprijateljskim Severom (Pjongjangom).

Najmanje 4.900 Južnokorejaca je tada ubijeno, a oko 400 članova porodica ubijenih 1950, koji su bili zatočeni u selu Oćang u pokrajini Severne Čungčeong, tužilo je državu 2009. pod optužbom da su južnokorejske vlasti uhapsile i pobile njihove najmilije neosnovano i bez sudjenja.
XS
SM
MD
LG