Dostupni linkovi

Banjalučki šetači kreću u nove proteste


Aktivisti građanske inicijative “Park je naš”, poznati i kao banjalučki “šetači”, večeras ponovo izlaze na ulice da, kako tvrde, poruče Savezu sindikata RS kako je njihov "socijalni dijalog“ sa vlastima ovog bh. entiteta razotkriven, javlja portal klix.ba.

U svom pozivu na novo okupljanje “šetači” navode da je uloga Saveza odavno svima jasna. Da je sve ekonomski i socijalni sunovrat ne prepoznaju samo oni koji to ne žele ili kojima je to posao.

“Pasivnost i nekritičnost sindikata prema vlastima nas vrijeđa. Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić smatra da još nije vrijeme za izlazak radnika na ulicu. Ironiju ove izjave najbolje shvataju oni kojima minimalne plate kasne mjesecima, a doprinosi im se odavno ne uplaćuju. Kakav još dokaz katastrofalnog stanja u RS treba Savezu sindikata?”, naveli su “šetači” putem svoje grupe na društvenoj mreži Facebook.

Aktivisti građanske inicijative “Park je naš” zapitali su se i od koga sindikati očekuju da štiti radnička prava, kada kažu da ne nalaze razlog za proteste.

“Ako nije dovoljan razlog što 117 radnika dnevno u RS ostaje bez posla, ako 160.000 nezaposlenih također nije razlog za prvu damu sindikata, ako ona ne vidi razlog ni u neisplaćenim platama i doprinosima, mi joj poručujemo: nama je razloga i previše”, poručili su “šetači”.

Oni dodaju kako posebno poražava činjenica da Savez sindikata RS svojom pasivnošću prešutno daje podršku kriminalu koji uništava privredu i tjera ljude na ulicu, korupciji kojoj radnici svakodnevno svjedoče, nepotizmu koji je postao uobičajena praksa.

“Okupljanje je u ponedjeljak kod Starog hrasta u 18:30 sati. Novom mirnom šetnjom želimo poručiti da nas vrijeđa pasivnost i nekritičnost sindikata prema vlastima”, zaključili su aktivisti građanske inicijative “Park je naš”.
XS
SM
MD
LG