Dostupni linkovi

Kacin: Srbija treba da prestane da davi sebe i susede


Evropska unija traži od Beograda i od Srbije da bude država i da se ponaša fer prema svojim građanima, kazao je izvestilac Evropskog parlamenta jelko Kacin.

Traži se da se preispita privatizacija, ali se ne pita ko stoji iza toga, ekonomski je upropašten projekat ATP "Vojvodina".

Slučaj "Jugoremedija", radnici se bore za svoja radna mesta, a drugi se bore da ugase firmu kako bi imali neki ekstra profit. Treba zaštititi i investitore i vlasnike i radnike, treba rešiti probleme sa ministrom pravosuđa", istakao je Kacin.

On je rekao da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić stub stabilnosti poverenja naroda u institucije i da treba hrabriti tu instituciju da bi se ohrabrile i druge institucije.

"Evropa traži od Srbije da prestane daviti sebe i svoje susede i da prestane da sanja snove iz prošlosti i da živi budućnost", rekao je Kacin.

On je za pregovore Beograda i Prištine rekao da se radi o dva partnera i da treba stvarati bolju klimu, bolje poverenje kako bi se o raspravljalo o boljim stvarima, a ne razmišljati na lokalni način.

"Došlo je vreme da se region oslobodi od loše prošlosti i da se radi na boljoj budućnosti svih država iz regiona", naglasio je Kacin

On je o dobijanju datuma za početak pregovora o pridruživanju Srbije EU rekao da će EU veoma pažljivo pratiti kako se ova vlada i ta garnitura uhodavaju i kako se institucije uhodavaju,

"Za dve sedmice dolazi zvanična delegacija EU u posetu Srbiji. Kontinuinirano će se pratiti napredak Srbije. Posao treba od negde početi i onda je sve lako", istakao je Kacin.

Na pitanje da li je realan rok za datum za početak pregovora kraj 2013, Kacin je odgovorio da ne može decidno da odgovori na to pitanje, ali da je zadatak EU da Srbiju hrabri u napretku za pridruživanje Evropskoj uniji.
XS
SM
MD
LG