Dostupni linkovi

EU: Gambija da prestane sa pogubljenjima osuđenika na smrt


Evropska unija je u nedjelju pozvala Gambiju da "odmah" prestane s pogubljenjima osuđenika na smrt, nakon što je dobila informacija da je nekoliko osoba pogubljeno u četvrtak.

Visoka povjerenica Evropske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton "oštro osuđuje pogubljenja izvedena u četvrtak 23. augusta, nakon što je predsjednik Yahya Jammeh izrazio namjeru da će pogubiti osuđenike na smrt prije polovine septembra", navodi se u saopćenju. "Zahtijevam da se odmah prestane s pogubljenjima", dodala je ona.

"U svjetlu ovih pogubljenja, Evropska unija će hitno razmotriti o prikladnom odgovoru na ovaj čin", precizirala je Ashton.

Amnesty International je saopćio u petak da je "dobio vjerodostojne informacije prema kojim je devet osoba pogubljeno u četvrtak u Gambiji".

Prema podacima agencije AFP, od jula 2010. godine 47 osoba je osuđeno na smrt u ovoj zemlji kojom već 18 godina željeznom rukom vlada Yahya Jammeh.

Ashton u saopćenju podsjeća da je Gambija preuzela "obaveze koje se odnose na poštivanje ljudskih prava", formalizirane u sporazumima koji je vežu s Evropskom unijom.
XS
SM
MD
LG