Dostupni linkovi

Evropska komisija razmatra finansijsku pomoć BiH


Evropska komisija trenutno razmatra programski paket pretpristupne finansijske pomoći (IPA) za BiH od 2012. do 2013. godine u visini 179 miliona evra.

Prema pisanju Dnevnog avaza, odluka o tome hoće li i koliko sredstava pretpristupne pomoći biti odobreno BiH, trebalo bi biti saopštena početkom septembra.

Iako su predlozi za IPA projekte praktično u posljednji moment usaglašeni među entitetima i upućeni Evropskoj komisiji, izvori sarajevskog dnevnika iz Brisela kazali su da nije isključena mogućnost da BiH sredstva uopšte ne dobije, pa bi tako novac bio usmjeren na druge zemlje regiona.

Iz Delegacije EU u BiH naveli su da je Evropska komisija primila usaglašene prijedloge za pretpristupnu pomoć u okviru državnog programa za BiH, u skladu sa zaključcima Vijeća ministara BiH od 12. jula.

"Evropska komisija razmatra dostavljeni programski paket. Komisija zadržava pravo da odobri ili ne odobri podnesene prijedloge i izmijeni predloženu raspodelu budžeta", izjavio je portparol Delegacije EU u BiH Endi Mekgafi.

Portparol Direkcije za evropske integracije Marina Kavaz-Siručić potvrdila je da se u Generalnoj direkciji za proširenje u Evropskoj komisiji trenutno obavljaju interne konsultacije shodno sadržaju projekata.

Predlog državnog programa pomoći IPA dostavljen Evropskoj komisiji sadrži 19 projekata u oblasti pravosuđa, transporta, socijalnog razvoja, sigurnosti hrane, deminiranja.

Do sada je putem IPA programa, BiH isplaćeno 126,7 miliona eura.
XS
SM
MD
LG