Dostupni linkovi

Austrijski kancelar: Produžiti Grcima rok za otplatu


Austrijski kancelar Verner Fajman založio se za produženje rokova Grčkoj za otplatu kredita, ako se Atina bude pridržavala dogovora sa EU o reformama.

"Vidim dobre šanse da se Grci pridržavaju dogovora sa EU, a zauzvrat trebalo bi da dobiju više vremena za otplatu njihovih dugova", istakao je Fajman u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh".

Najvažnije je, kako je dodao, da se Grci pridrže svojih sa EU dogovorenih reformi i ciljeva štednje.

"Ako je to zagarantovano, onda podržavam produženje rokova. To produženje može biti na dve do tri godine, ali neka o tome odluče eksperti", naglasio je Fajman.

On je rekao da su kriza i nezaposlenost u Grčkoj velike i da Grci bez produženja rokova ne bi uspeli da vrate kredite.Šef austrijske vlade još jednom je odbacio spekulacije u vezi izbacivanja članica iz evrozone.

"Ko kaže da bi izbacivanje Grčke iz evrozone bilo jeftinije od produženja rokova", upitao je on, dodajući da bi krah monetarne unije bio "ekstremno opasan" i po Austriju.

"Ako nestane evro, pašće naš izvoz i time eksplodirati nezaposlenost i ujedno se smanjiti plate", objasnio je Fajman.

On je sa inicijativom produženja rokova Grčkoj za otplatu kredita izašao u javnost nakon što je grčki premijer Antonis Samaras u Berlinu i Parizu doživeo neuspeh, tražeći više vremena za primenu programa reformi.
XS
SM
MD
LG