Dostupni linkovi

Bugarskom i hrvatskom dokumentarcu nagrade Mediteran Film Festivala


Film "Posljednja kola hitne pomoći u Sofiji", bugarskog redatelja Iliana Meteva osvojio je
prvo mjesto po ocjeni stručnog žirija na 13. festivalu sredozemnog dokumentarnog filma Mediteran film festival (MFF) koji je u subotu navečer završen u Širokom Brijegu dok je prvo mjesto po ocjeni publike zaslužio film "Kralj" hrvatskog redatelja Dejana Aćimovića.

Tročlani žiri kojega su činili su Jovan Marjanović, Zdenko Jurilj i Doron Tsabari procijenili su da je duhoviti film koji govori o tome kako trinaest ambulantnih kola Hitne pomoći u Sofiji uspjeva pružati usluge dva milijuna ljudi zaslužio je priznanje MFF projektor - "Grand Prix - Jack Daniels" i novčanu nagradu. Taj je film, rađen u hrvatsko-bugarsko-njemačkoj produkciji, ove godine prikazan na festivalu u Cannesu u sklopu međunarodnog programa.

Drugo mjesto po ocjeni žirija pripalo je filmu Priča o Modlinovima španjolskog redatelja Sergia Oksmana dok je treće mjesto osvojio 46-minutni dokumentarac Al Hara Libanonskog redatelja Nicolasa Khourya.

Zahvaljujući glasovima publike priznanje MFF projektor "Audience award" i novčanu nagradu dobio je dokumentarni film "Kralj" Dejana Aćimovića. Ovaj je film sportska i životna priča o Darku Kralju, hrvatskom paraolimpijcu i svjetskom rekorderu u bacanju kugle.

Tijekom pet festivalskih dana u natjecateljskoj konkurenciji prikazana su 23 dokumentarna filma, te još pet dokumentarnih filmova iz Sjedinjenih Država te više dokumentaraca širokobrijeških autora. Na kraju ovogodišnjeg Mediteran festa prikazan je igrani film Vlatke
Vorkapić Sonja i Bik, koji je projekcijom u kinu Borak u Širokom Brijegu imao premijeru u BiH.
XS
SM
MD
LG