Dostupni linkovi

Correa: Britanija povukla prijetnju da će ući u ambasadu Ekvadora


Velika Britanija je povukla prijetnju da će ući u ambasadu Ekvadora u Londonu i uhapsiti osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, koji je tu našao utočište, izjavio je predsjednik Ekvadora Rafael Correa, ublažavajući diplomatski spor.

Vlada Ekvadora saopštila je da je primila "obavijest od britanskog Foreign officea u kome se navodi da nema opasnosti da će neko ući u ambasadu", prenio je Reuters. Ekvador je bio bijesan nakon što je vlada Britanije upozorila da će pokušati da uhapsi Assangea, koji je zatvoren u zgradi ambasade više od dva mjeseca pokušavajući da izbjegne izručenje Švedskoj, gdje ga traže zbog navodnog silovanja i seksualnog napada.

Ekvador, koji je Assangeu dao politički azil, zahtijevao je da London povuče prijetnju. Najnoviji razvoj događaja trebalo da bi da popravi odnose između dvije zemlje i otvori mogućnost novih pregovora o sudbini Assangea. Assange je za sada "zarobljen" u ambasadi dok britanska policija čeka ispred. London je saopštio da je odlučan da provede svoje zakonske obaveze i izruči ga Švedskoj.
XS
SM
MD
LG