Dostupni linkovi

Građani Mauricijusa protiv privatizacije


Mauricijus je jedna od vodećih turističkih atrakcija u Indijskom okeanu, koju je prošle godine posetilo gotovo milion ljudi, ali usled sve učestalije izgradnje hotela i restorana duž idiličnih plaža pojedini meštani ostrva su počeli da negoduju zbog onoga što nazivaju "privatizacijom".

Kako je javila agencija Frans pres, to jeste raj na zemlji za turiste, ali ne i za meštane, kojima je sve teže da uživaju u prirodnim bogatstvima sopstvene zemlje.

Kako luksuzni hoteli niču duž plaža, na pojedinim delovima ostrva sve je teže približiti se moru.

Izgradnja hotela "stvara dosta problema na lokalnom nivou, zato što su javne plaže veoma bitne za stanovništvo Mauricijusa, za koje je to jedini prostor za rekreaciju na kome se mogu susretati", kazao je Frans presu konsultant za društvenu sredinu Vasen Kaupajmuto.

Vatreni borac za prava lokalnog stanovništva Džordž Ah Jan osudio je "privatizaciju" ostrva. Prema njegovim rečima, vlasti Mauricijusa favorizuju turiste i stavljaju stanovništvo u drugi plan.

"Zgrade niču na javnim plažama. Želeli bi da živimo u miru, gde bi bili jedini na plaži, a ne okruženi svim tim zgradama i restoranima, koji nam smetaju i nanose nam stres", kazao je Jan.

Frans pres ocenjuje da bi ostrvo možda moglo da postane i žrtva sopstvenih ambicija, s obzirom na rastući trend svetskih turista koji tragaju za netaknutom prirodom.
XS
SM
MD
LG