Dostupni linkovi

Sutra sastanak zvaničnika Indije, Irana i Avganistana


Trilateralni sastanak Irana, Avganistana i Indije o rešenju problema prilaza Avganistanu biće održan sutra u Teheranu, izjavio je ministar spoljnih poslova Indije Ranjan Mathai.

Mathai je novinarima rekao da će se na sastanku razgovarati o pronalaženju najboljeg rešenja kako bi se iskoristila jugoistočna iranska luka čahbahar i poboljšali putevi koji će povezivati taj grad sa Avganistanom, koji nema izlaz na more.

NATO trupe treba da se povuku iz Avganistana 2014. godine, zbog čega Indija strahuje da bi Kabul ponovo mogao da bude pod kontrolom talibana, čime bi bili ugroženi interesi koje tamo ima Nju Delhi.

Indija je jedan od glavnih ulagača u Avganistan u koji je u poslednjih deset godina uložila više od dve milijarde dolara za infrastrukturu.

Najkraći put od Indije do Avganistana vodi preko Pakistana, ali je Islamabad Nju Delhiju zabranio pristup tom putu, zbog čega je put preko Irana dobio na značaju.

Mathai je kazao i da se Iran nada da će biti razvijena industrijska zona blizu čahbahara i da ta zemlja želi da privuče strana ulaganja u tom regionu.
XS
SM
MD
LG