Dostupni linkovi

Oland i Samaras: Grčka mora da ostane u evrozoni


I francuski predsjednik Fransoa Oland i grčki premijer Antonis Samaras rekli su danas da Grčka mora da ostane u evrozoni. Oni su potvrdili svoj stav u obraćanju novinarima nakon razgovora o krizi i pomoći Grčkoj.

"Grčka jeste u evrozoni i onda tamo mora i da ostane, ali još mora da pokaže kredibilitet svog programa i spremnost lidera da pređu cijeli put, na način koji je podnošljiv za narod", rekao je francuski predsjednik.

Samaras je rekao da će Grčka to riješiti i da će ostati u evrozoni.

Oland je, takođe, rekao da Evropa mora brzo da donese odluku o budućnosti Grčke kada "trojka" – Evropska komisija, Evropska centralna banka i MMF - donese konačan izvještaj narednog mjeseca.

Samaras je doputovao u Pariz na razgovore sa Olandom nakon jučerašnjeg sastanka sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu. On je rekao Merkelovoj da njegova zemlja ne želi više pomoći, ali da joj treba "prostor za disanje".

Merkelova je rekla da želi da Grčka ostane u evrozoni, ali da očekuje da se Atina pridržava uslova pomoći.

Eksperti "trojke" vratiće se u Grčku, kako je najavljeno, radi procjene implementacije mjera štednje i ekonomskih reformi.

U zamjenu za narednu tranšu pomoći od 31,5 milijardi evra Grčka se obavezala da će smanjiti potrošnju u naredne dvije godine za oko 11,5 milijardi evra.
XS
SM
MD
LG