Dostupni linkovi

Kongres lokalnih vlasti Vijeća Evrope nadgledaće izbore u Srebrenici


Direktorica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessy izrazila je nadu da će izborni proces u Srebrenici biti proveden na demokratski način i bez problema.

Potvdila je i da će Kongres lokalnih vlasti Vijeća Evrope nadgledati kako će oktobarski lokalni izbori proteći.

- Ono što bi od jedne ozbiljne demokratije očekivala bi bilo da taj proces bude bez incidenata. Vidjet ćemo kako će biti, ali, naravno, oni koji budu uključeni u taj proces, morat će da se potrude da se stvari odvijaju po demokratskim principima, kazala je Hennessy u izjavi Feni.

Također je ponovila da se ne može onemogućavati povratak, kao i registracija povratnika - birača.

- Dayton omogućava pravo na povratak ljudi i oni imaju pravo da se registriraju. Ako imaju potrebu da se vrate u ranije mjesto življenja ne znam zašto bi im to bilo onemogućeno, kazala je Hennessy ističući da ne vidi razlog zašto bi se po tom pitanju pravili neki međuetnički problemi, ne samo u Srebrenici, već bilo gdje u BiH.

BiH, kaže, još uvijek nije ispunila sva očekivanja vezano za povratak, kao i po pitanju ohrabrivanja provođenja tog procesa u nekim mjestima.

- Tako da inicijative pokazuju da još uvijek postoji zabrinutost građana ove zemlje da ne izgube pravo da se vrate ili da potuno budu odsječeni od mjesta gdje su prije živjeli, zaključila je Hennessy.
XS
SM
MD
LG