Dostupni linkovi

Slučaj Asanž: OAS podržala nepovredivost diplomatskih misija


Ministri spoljnih poslova članica Organizacije američkih država /OAS/ podržali su inicijativu kojom se podržava "nepovredivost diplomatskih misija" u vrijeme sukoba Britanije i Ekvadora u slučaju osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

Asanž se od juna nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu pokušavajući da izbjegne izručenje Švedskoj.

Ekvador je pozvao na glasanje u Organizaciji američkih država, podsjetivši da je Britanija zaprijetila da će upasti u ambasadu, ali je tekst rezolucije izmijenjen nakon što je Britanija insistirala da ne predstavlja prijetnju, navodi BBC.

Rezolucija predstavlja solidarnost sa Ekvadorom, ali uprkos velikom zalaganju ministra spoljnih poslova Ekvadora Rikarda Patina, u njoj se ne pominje da je ambasada te zemlje u Londonu u opasnosti.

SAD povukle su protivljenje rezoluciji nakon izmjene teksta.

Vebsajt "Vikiliks" objavio je hiljade tajnih diplomatskih depeša koje su dovele u neprijatnu situaciju mnoge zemlje, uključujući SAD. Asanž se bori protiv izručenja Švedskoj strahujući da će ga vlasti te zemlje isporučiti SAD, gdje može biti osuđen na smrt.

Ekvador je 16. avgusta odobrio politički azil Asanžu rekavši da bi njegova ljudska prava mogla biti ugrožena ako bude poslat u Švedsku, gdje treba da ga ispitaju zbog optužbi da je silovao i seksualno napao dvije bivše volonterke "Vikiliksa" u Stokholmu 2010.
XS
SM
MD
LG