Dostupni linkovi

Protestovale hiljade imigranata u Atini


Hiljade imigranata marširalo je u petak U Atini ulicama Atine protestujući zbog policijskih racija i serije rasističkih napada u Grčkoj.

Grčka predstavlja kapiju za većinu afričkih i azijskih imigranata koji pokušavaju da uđu u EU, podsjeća Rojters.

Imigranti se suočavaju sa neprijateljskim raspoloženjem dok se zemlja bori da prevaziđe najdublju recesiju od Drugog sjetskog rata. Kriza je "dovela" i ultra nacionalističku partiju Zlatno zora u parlament, po prvi put od pada vojne hunte 1974. godine.

Oko 5.000 demonstranata okupilo se ispred zgrade parlamenta sa transperentima na kojima je pisalo "Ne islamofobiji" i "Neonacisti napolje!" u jednim od najvećih antirasističkih marševa u Atini posljednjih godina.

Tenzije između imigranata i Grka naglo su porasle posljednjih mjeseci, a protesti su održani dan nakon što je policija privela stotine imigranata bez dokumenata u zapadnom gradu Korintu u sklopu velike akcije u cijeloj zemlji i zatvorila ih u bivši vojni logor.

Ovaj potez policije razbjesnio je lokalne vlasti i mještane koji su se okupili ispred logora protestujući zbog pretvaranja logora u pritvorsku jedinicu za imigrante.

"Učinićemo sve što možemo da spriječimo tu nesreću. Ne želimo da logor, koji je u centru grada, u blizini gusto naseljenih naselja, postane pritvorska jedinica", rekao je gradonačelnik Korinta Aleksandros Pnevmatikos televiziji "Skai TV".
XS
SM
MD
LG