Dostupni linkovi

Japan kritikovao J. Koreju i Kinu zbog spornih ostrva



Tokio je danas oštro kritikovao Južnu Koreju i Kinu zbog pretenzija tih zemalja na ostrva koje Japan smatra svojom teritorijom.

Parlament u Tokiju u simboličnoj rezolucije je poručio da neće tolerisati gestove poput posete južnokorejskog predsednika Li Mjung Baka malim stenovitom ostrvima u Japanskom moru i dolaska kineskih aktivista na sporno ostrvo u Istočnokineskom moru.

Japanski premijer Jošihiko Noda je rekao da je Li "ilegalno sleteo" na ostrva koje i Japan i Južna Koreja smatraju delom svoje teritorije. Na japanskom se ta ostrva zovu
Takešima, a na korejskom Dokdo.

Prošle nedelje je 14 kineskih aktivista došlo do spornih ostrva u Istročnokineskom moru koje kontroliše Japan, ali na koji pretenzije imaju i Kina i Tajvan.

Oni su uhapšeni zbog ilegalnog ulaska, a pušteni posle dva dana. Ta ostrva se na japanskom zovu Senkaku, a na kineskom Diaoju.

Noda, od kojeg je zatraženo da zauzme čvršću poziciju u odbrani ostrva, najavio je da će Japan pojačati patrole u Istočnokineskom moru kako više ne bilo upada stranaca.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da rezolucija japanskog parlamenta ne menja činjenicu da sporna "ostrva pripadaju Kini".
XS
SM
MD
LG