Dostupni linkovi

Demonstracije protiv Muslimanske braće u Kairu



Stotine Egipćana protestovale su danas na više mesta u Kairu protiv Muslimanske braće i predsednika Mohameda Morsija koji je iz njihovih redova.

Oko 200 demonstranata na trgu Tahrir optuživali Muslimansku braću da imaju monopol na sve poluge vlasti u zemlji i da je Morsi prekoračio svoja ovlašćenja kada je preuzeo izvršnu i zakonodavnu vlast u odsustvu parlamenta.

Predsednik Morsi preuzeo je zakonodavna ovlašćenja sredinom avgusta od visokog vojnog saveta, koji je vršio dužnost Skupštine posle njenog raspuštanja u junu.

Izbili su okršaji između demosntranata koji se protive predsedniku i predsednikovih pristalica na trgu Tahrir, u centru egipatske prestonice, prenose novinari agencije Frans pres.

Pristalice dve suprotstavljene strane gađale su se raznim predmetima Dvoje ljudi, lakše povređenih, prebačeno je u bolnicu, prenela je državna televizija.

Na demonstracijama, sazvanih na poziv raznih organizacija koje su protiv islamista, pozivalo se na raspuštanje pokreta Muslimanska braća, i istragu o finansiranju tog pokreta.

Više pokreta koji su se pojavili posle pobune u kojoj je svrgnut predsednik Hosni Mubarak početkom 2011. godine distancirali su se od ovih skupova.
XS
SM
MD
LG