Dostupni linkovi

Srbija traži stav Hrvatske o "srpskom mitu"Ambasada Srbije u Zagrebu obratila se Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske i zatražila zvaničan stav i komentar hrvatskih vlasti povodom izjave hrvatskog istoričara i katoličkog sveštenika Stjepana Razuma, izjavio je ambasador Stanimir Vukićević za beogradsku „Politiku“.

Razum je u intervjuu zadarskom "Hrvatskom listu" rekao da su stradanja Srba, Jevreja, Roma i pripadnika drugih nacija i nacionalnosti preuveličana i da predstavljaju "srpski mit".

Predsednik kulturne zajednice austrijskih Jevreja Oskar Dojč oštro je osudio novi u nizu pokušaja poricanja holokausta.

Od izjave Razuma ogradila se i Zagrebačka nadbiskupija. Šef za odnose sa javnošću Zvonko Franc naglasio je za “Politiku” da je svaki zločin, posebno genocid, za osudu. Pri tom je istakao da je nadležnost njegove nadbiskupije u ovom slučaju ograničena.
"Stjepan Razum nije dao intervju kao sveštenik nadbiskupije, već kao istoričar", rekao je Franc.

"Zločini u Jasenovcu, kao i onaj u Ovčari, jesu za žaljenje", rekao je Franc, ne komentarišući činjenicu da je Razum načelnik Nadbiskupijskog (istorijskog) arhiva u Hrvatskom državnom arhivu i što je imenovan uz saglasnost nadbiskupa.
XS
SM
MD
LG