Dostupni linkovi

Dinkić: Zamolićemo Fijat da odložimo deo obaveza



Prethodna Vlada Srbije nije ispunila jedan veliki deo obaveza iz ugovora sa Fijatom i zamolićemo Fijat da odložimo ispunjenje dela tih obaveza, rekao je danas u Kragujevcu ministar finansija Mlađan Dinkić.

On je novinarima kazao da će u Beogradu u sredu, 29. avgusta, biti održan sastanak sa potpredsednikom Fijala Alfredom Altavilom na kojem će razmotriti koliki će deo finansijkih obaveza prema Fijatu biti prebačen u 2013. godinu.

"Molićemo Fijat za razumevanje, da napravimo sporazum da deo tih obaveza koje nisu ušle u budžet, uđu u rebalans, a da drugi deo odložimo za narednu godinu" rekao je Dinkić, ali nije precizirao iznos.

Vlada Srbije nije ispunila ugovorenu obavezu da ove godine za rad fabrike automobila u Kragujevcu obezbedi 60 miliona evra.

Po rečima Dinkića, rebalansom budžeta će sigurno biti obezbeđen novac za završetak infrastrukture za potrebe dobavljača Fijata u zoni "Grošnica" i za završetak autoputa Kragujevac-Batočina i sve drugo što je potrebno za izvoz automobila iz Kragujevca.

Fijatova fabrika automobila u Kragujevcu je jula počela serijsku proizvodnju novog modela "fijat 500L", a 13. jula isporuke za izvoz.

Plan je da se od novembra prozivodi 550 automobila dnevno, a od 2013. godine, zavisno od stanja na tržištu, godišnje bi trabalo da se proizvodi od 120.000 do 180.000 automobila.

Srbija očekuje više od milijardu evra prihoda godišnje od izvoza Fijatovih vozila.

Nova fabrika automobila u Kragujevcu, u kojoj Fijat ima 67 odsto kapitala, a Vlada Srbije 33 odsto, svečano je otvorena 16. aprila.
XS
SM
MD
LG