Dostupni linkovi

Josipović odgovorio Pupovcu



Kabinet predsednika Hrvatske Ive Josipovića ocenio je danas da je predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) i poslanik u Saboru Milorad Pupovac izneo niz neprihvatiljivih stavova kojim Hrvatsku "pozicionira kao taoca njegovih privatnih problema".

U saopštenju povodom Pupovčevog intervjua beogradskom listu Danas, iz Josipovićevog kabineta su ocenili da je "zaprepašćujuće da je Pupovac zbog svojih interesa spreman da ugrozi evropsku budućnost Hrvatske".

"Pupovac je naveo da nastavak kritike njegove politike i preispitivanje njegovog poslovanja predstavlja razlog za tvrdnju da Hrvatska možda ne ispunjava obaveze iz monitoringa o pristupanja EU. Time sebe stavlja iznad načela demokratskog funkcionisanja društva i slobode štampe, a Hrvatsku pozicionira kao taoca njegovih privatnih problema", piše u saopštenju.

Dodaje se da je očigledno da Pupovac zbog kritika s kojima je suočen namerava Hrvatsku da "tuži" EU, "čime svoju poziciju želi da izjednači s položajem manjina u Hrvatskoj, zaboravljajući da su naoštrije kritike njegovog rada došle iz redova srpske manjine".

Iz Josipovićevog kabineta su takođe odbacili Pupovčevu tezu o skretanju predsednika Hrvatske "udesno", ocenivši da je ta ocena promašena.

"Ne samo zato što dolazi od političkog lidera koji je u dva mandata bio koalicioni partner u desnim vladama, već i zbog promašenog argumenta vezanog za prisustvo predsednika na obeležavanju tragičnih događaja iz prošlosti", ističe se u odgovoru.

U razgovoru za dnevnik "Danas" Pupovac je, između ostalog, rekao da je jedan od razloga što je predsednik Hrvatske pokrenuo kampanju protiv njega taj što je odbio da dođe na proslavu "Oluje".

Josipović je nedavno u otvorenom pismu nedeljniku "Novosti" koji izdaje Pupovčev SNV, a finansira se iz državnog budžeta, oštro napao Pupovca da vodi "etnobiznis", a ne kvalitetnu manjinsku politiku.

U tom sporu nekoliko srpskih vanparlamentarnih stranaka pismom je podržalo Josipovića.
XS
SM
MD
LG