Dostupni linkovi

Brejvik služi kaznu u nekadašnjem koncentracionom logoru



Norveški masovni ubica Anders Brejvik služiće kaznu u zatvoru "Ila" nedaleko od glavnog grada te skandinavske države.

Zatvor je u ranijem saopštenju, objavljenom pre današnjeg izricanja presude od 21 godinu, najavio da će Brejvik isprva biti izolovan od kontakata sa drugim zatvorenicima.

Zatvor "Ila" je uz saopštenje objavio i fotografije ustanove.

Prema rečima portparola zatvora Elen Bjerke, Brejvik trenutno na raspolaganju ima tri ćelije, što je "nadoknada" za to što mu je uskraćen pristup aktivnostima koje imaju i drugi zatvorenici.

Svaka od ćelija ima osam kvadratnih metara. Jedna je spavaća soba, u drugoj je oprema za vežbanje a treća za čitanje i ima laptop pričvršćen za sto.

Kompjuter nije povezan sa internetom kako bi bila sprečena komunikacija sa spoljnim svetom.

Kao i u ostalim zatvorima, Brejvik ima pravo da piše pisma i da gleda televiziju. Imaće i pristup rezervisanoj spoljnoj oblasti obezbeđenoj sa visokim betonskim zidom i bodljikavom žicom.

Zvanicnici "Ile" navode da postoji mogućnost da će Brejvik biti prebačen u odeljenje sa ostalim zatvorenicima.

"Ila" je isprva bio ženski zatvor a tokom Drugog svetskog rata služio je kao nacistički koncentracioni logor.

Sud u Oslu danas je Andersu Brejviku, koji je priznao da je u napadima u julu prošle godine na ostrvu Utoja ubio 77, a ranio više od 240 ljudi, proglasio normalnim i izrečena mu je zatvorska kazna od 21 godine.

Brejvik, koji insistira da je normalan, odbio je da prizna krivicu i pokušao je da opravda svoje napade, ističući da su bili neophodni da bi se zaustavila "islamizacija" Norveške.
XS
SM
MD
LG