Dostupni linkovi

Misija MMF u Srbiji sredinom septembra



Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Bogdan Lisovolik izjavio je danas da je dolazak misije MMF-a u Srbiju planiran za sredinu septembra.

Cilj dolaska u Srbiju "kratke misije MMF-a" je, kako je u izjavi za medije rekao Lisovolik, analiza činjeničnog stanja, odnosno procena najnovijih makroekonomskih izgleda.

"Misija će, takođe razgovarati o zabrinutosti MMF-a povodom nedavnih izmena zakona o Narodnoj banci Srbije koje su narušile njenu autonomiju, kao i povodom fiskalne situacije", istakao je Lisovolik.

On je dodao da se predstavnici MMF-a "neće angažovati na pregovorima o aranžmanu".

Aktuelni aranžman Srbije i MMF sklopljen je krajem septembra 2011. godine, a zamrznut je početkom februara 2012. jer je ovogodišnji budžet odstupio od dogovorenog fiskalnog programa. Odnosno, planirano je veće zaduživanje kroz emitovanje državnih obveznica, kao i veći obim državnih garancija.

Taj aranžman je kreditni, vrednosti 1,1 milijarde evra, ali je sklopljen "iz predostrožnosti" što znači da se odobrena pomoć može koristiti samo u slučaju nepredviđenih teškoća Srbije u ispunjavanju obaveza prema inostranstvu izazvanih negativnim posledicama međunarodne krize.

MMF je poslednjih 10 godina nekoliko puta odlagao revizije aranžmana sa Srbijom zbog nepoštovanja dogovorenih budžetskih stavki i reformi.
XS
SM
MD
LG