Dostupni linkovi

Proširio se požar na Čigoti, izgorele dve kuće


Požar na Čigoti na Zlatiboru noćas se proširio i zahvata oko 150 hektara uprkos naporima vatrogasaca koji su celu noć gasili vatru. Izgorele i vikendice.

Predrag Marić, načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije izjavio je za B92 da je vatrogascima sinoć posao pri gašenju požara otežavao vetar tako da je ponovo buknuo požar na jednom mestu na kom je već bio ugašen.

Prema njegovim rečima, trenutno na Zlatiboru gori na tri lokaliteta, od kojih je jedan lokalizovan, dok 101 vatrogasac i spasilac pokušavaju da se izbore sa preostala dva lokaliteta. Njima će u toku dana stići u pomoć i dva helikoptera, jedan srpski i jedan ruski, koji će vatru gasiti iz vazduha.

Marić je potvrdio da su izgorele dve vikendice, kao i da su evakuisani ljudi i stoka.

Juče je, kako kaže, zabeleženo 266 požara, što je enorman broj.

Osim požara na Zlatiboru, gori i požar i kod Ljubovije, gde je na površini od oko 300 hektara vatra zahvatila nisko rastinje i mešovitu šumu. I kod Brusa se ponovo aktivirao požar, dok je na Crnom Vrhu juče brzo lokalizovan požar. POžara ima i na teritoriji opštine Zaječar, Mali Zvornik...

Slična je situacija i u reginonu. I u BiH, Albaniji, Makedoniji vatrogasci se bore sa brojnim požarima. Marić kaže da su Albanija i Republika Srpska od Srbije zatražile pomoć, odnosno da im se ustupi ruski helikopter, što Srbije nije mogla da im obezbedi budući da je on angažovan na gašenju požara na Zlatiboru.
XS
SM
MD
LG