Dostupni linkovi

Marš potomaka žrtava holokausta i nacista stigao u Varšavu


"Marš živih" - potomci žrtava holokausta i dece nacista, izvršilaca likvidacije evropskih Jevreja, stigao je u četvrtak na cilj, u Varšavu, trasom koja je na mapi Poljske formirala jevrejsku, Davidovu zvezdu, javlja Beta.

Oko 400 učesnika marša prešlo je od 19. avgusta 2.200 kilometara zaustavljajući se na šest stanica - na mestima svih šest koncentracionih logora koje su nacisti tokom Drugog svetskog rata podigli u okupiranoj Poljskoj.

Iz Aušvica, odakle su krenuli, preko Treblinke, Belzeca, Majdaneka, Helmna i Sobibora, oko 50 nemačkih učesnika marša solidarno je sa Jevrejima iz Izraela i SAD, i Poljacima maršom izrazilo protest zbog oživljavanja antisemitizima u Evropi.

U svakom od šest logora taj marš pomirenja zaustavio se da oda poštu žrtvama holokausta.

Prvi "Marš živih" - potomaka i Jevreja, i nacista, po svim nacističkim logorima u Poljskoj, inicijativa je Jobsta i Šarlote Bitner i nemačke nevladine organizacije TOS Ministris, navodi Beta.

Slične marševe organizovali su već u 12 zemalja sveta, i u Evropi, i na oba američka kontinenta. Prvi Marš Poljskom pomogli su mladi Poljaci i kao volonteri, i kao učesnici pohoda zajedno sa mladim Jevrejima i Nemcima.
XS
SM
MD
LG