Dostupni linkovi

Čović: Neosnovane tvrdnje o hrvatskoj federalnoj jedinici


Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da osnov prijedloga ustavnih amandmana, na kojem je radila komisija dva HDZ-a, nije uvođenje hrvatske federalne jedince na mala vrata, već stvaranje moderne evropske BiH u kojoj se uvažava sve što se tražilo odlukom "Sejdić-Finci".

Čović, koji je i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH, rekao je da nisu osnovane tvrdnje o uvođenju hrvatske federalne jedince na mala vrata, ali se, s druge strane, želi zaštiti pozicija hrvatskog naroda u BiH.

On nije želio da otkrije kakva konkretno rješenja nude novi amandmani dva HDZ-a, koji će iduće sedmice biti upućen u parlamentarnu proceduru, ali je naglasio da je osnovni cilj bio da se na tragu dosadašnjeg rada i traženja rješenja u vezi sa odlukom suda u Strazburu, predoče jasni stavovi koji će biti prepoznati kao popravke Ustava BiH i ostalih zakonskih procedura koje treba mijenjati na nivou BiH i Federacije BiH, a da bi bio ispoštovan rok do kraja avgusta koji je pred "šestorku" stavljen kada je bila u Briselu.

"Što se tiče samih rješenja, ona su na tragu potrebe da se do kraja uvaži presuda u slučaju `Sejdić-Finci` oko Doma naroda i izbora članova Predsjedništva BiH. Naravno, neće svi biti zadovoljni kada pročitaju ono što je naša ideja, ali ona ostavlja dovoljno prostora da kroz raspravu dođemo do rješenja kada su u pitanju i Dom naroda i Predsjedništvo BiH. Ja sam optimističan", rekao je Čović za Agenciju Anadolija.
XS
SM
MD
LG