Dostupni linkovi

Renoviran zatvor za Brejvika


Bilo da bude proglašen neuračunljivim ili krivično odgovornim za ubistvo 77 ljudi, masovni ubica Anders Brejvik će veći dio ostatka života provesti u zatvoru Ila u Norveškoj.

Sud će sjutra procijeniti da li je Brejvik neuračunljiv ili ne.

"Spremni smo da primimo Andersa Beringa Brejvika bez obzira da li će biti osuđen na zatvorsku kaznu ili će biti smješten u psihijatrijsku bolnicu zatvorenog tipa", rekao je direktor zatvora Ila Knut Bjarkejd, koji se nalazi deset kilometara od Osla.

Veliki radovi izvedeni su nedavno na zatvoru Ila, kako bi on bio dovoljno bezbijedan da primi osobu odgovornu za najveći zločin u Norveškoj od Drugog svjetskog rata.

Ukoliko da bude proglašen krivično odgovornim, Brejvik će bar neko vrijeme u Ili biti izolovan od ostalih zatvorenika, a čekaju ga slične prostorije kao u pritvoru u kojem se nalazi od kada je uhapšen.

Brejvik će na raspolaganju imati tri prostorije od osam kvadratnih metara, od kojih je jedna predviđena za fizičke aktivnosti, a druga za rad, u kojoj se nalazi laptop pricćvršćen za sto.

Brejvik neće moći da koristi internet, kako ne bio mogao da komunicira sa spoljnim svetom, ali kako navodi norveški tabloid Verdens Gang, među dokumentima u računaru je jedna verzija wikipedije.

U slučaju da bude proglašen neuračunljivim, Brejvk će biti smešten u mini bolnicu, čija bi izgradnja u okviru Ile trebalo da bude završena do jeseni 2013. godine. Odluka o gradnji novog objekta donijeta je pošto je ocijenjeno da postojeće pshijatrijske ustanove u Norveškoj nisu dovjlno bezbjedne.

Brejvik će biti pod kontrolom ljekara i na terpaji, ali će na njega motriti veliki broj pripadnika bezbjednosnih službi.

Anders Bering Brejvik je 22. jula prošle godine usmrtio 77 ljudi pošto je postavio bombu u blizini zgrade norveške vlade, posle čega je preobučen u policajca otišao na ostrvo Utoja nedaleko od Osla gde je nasumice počeo da puca na učesnike ljetnjeg kampa mladih laburista.

Suđenje Brejviku počelo je 16. aprila u Oslu, a nekoliko dana kasnije je taj 33-godišnjak bez izraza bilo kakvih emocija detaljno opisao kako je na Utoji 75 minuta pucao na mlade laburiste.

Suđenje Brejviku je završeno 22. juna.
XS
SM
MD
LG