Dostupni linkovi

Ban Ki Mun potvrdio odlazak na Samit nesvrstanih


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun učestvovaće na samitu Pokreta nesvrstanih u Teheranu, prijestonici Irana, krajem mjeseca, potvrdio je portparol Bana Martin Nesirki.

Nesirki je dodao da Ban Ki Mun ovaj samit vidi kao mogućnost da se iznesu zabrinutosti i očekivanja međunarodne zajednice po pitanjima kao što su iranski nuklearni program, terorizam i kriza u Siriji.

Tridesetak šefova država i vlada učestvovaće 30. i 31. avgusta na Samitu nesvrstanih u Teheranu, a iranske vlasti žele da taj skup prikažu kao neuspjeh izolovanja Irana zbog njegovog kontroverznog nuklearnog programa.

Do sada je stotinak zemalja (od 120 članica) potvrdilo učešće, a njih tridesetak predstavljaće predsjednici, premijeri ili potpredsjednici, rekao je državnoj televiziji i agenciji Isna šef iranske diplomatije Ali Akbar Salehi.

Novi egipatski predsjednik Mohamed Morsi predaće Iranu predsjedavanje Pokretom nesvrstanih, i to će biti prva posjeta nekog egipatskog lidera Teheranu od islamske revolucije 1979.

Indijski premijer Manmohan Sing, katarski emir šeik Hamad ben Kalifa al-Tani, libanski predsjednik Mišel Sulejman i kubanski lider Raul Kastro biće među šefovima država ili vlada na samitu, prenose iranski mediji.

Vlasti još nisu objavile zvaničnu listu učesnika samita.
XS
SM
MD
LG