Dostupni linkovi

Kim Džong-un na Samitu nesvrstanih u Iranu


Sjevernokorejski lider Kim DŽong-Un otputovaće u Iran kako bi učestvovao na Samitu nesvrstanih koji će biti održan od 26. do 31. avgusta, objavila je južnokorejska agencija Johap, pozivajući se na iransku vladu.

Portparol organizatora samita Mohamed Reza Forghani rekao je da je Kim izabrao Iran za svoju prvu posjetu inostranstvu od kada je preuzeo vlast u zemlji nakon smrti oca.

Više od 40 šefova vlada i država najavilo je učešće na samitu.

Mogućnost učestvovanja na samitu razmatra i generalni sekretar UN i bivši južnokorejski ministar inostranih poslova Ban Ki-Mun.

Pokret nesvrstanih je međunarodni pokret koga čini 120 država članica i 17 država posmatrača, koje su sebe smatrale da zvanično nisu članice nijednog od većih blokova.

Svrha Organizacije, formirane u septembru 1961. godine u Beogradu u vrijeme hladnog rata, bila je da osigura "nacionalnu nezavisnost, suverenitet, teritorijlni integritet i bezbjednost nesvrstanih zemalja u njihovoj borbi protiv imperijalizma, kolonijalizma, neokolonijalizma, aparthejda, rasizma, uključujući i cionizam i sve oblike strane agresije, okupacije, dominacije, kao i protiv blokovske politike".
XS
SM
MD
LG