Dostupni linkovi

Dačić zadovoljan sednicom Saveta bezbednosti


Premijer Srbije Ivica Dačić ocenio je da je današnja sednica Saveta bezbedbnosti UN o Kosovu posle niza godina bila "možda najkonstruktivnija i protekla je u pozitivnijoj atmosferi u odnosu na prethodne sednice".

Dačić je u izjavi za RTS rekao da je na sednici izneo spremnost Srbije da se nastavi dijalog, kao i da se sprovedu svi zaključi i sporazumi koja je prethodna vlada postigla, što je, prema njegovim rečim, "svima bilo prihvatljivo na sednici, bez obzira što postoje različita tumačenja i shvatanja problema Kosova".

"Bez obzira što u Savetu bezbednosti sede zemlje koje nisu priznale nezavisnost i one koje jesu, mislim da su tonovi bili veoma drugačiji. čak su mnoge zemlje koje to do sada nisu izražavale, osudile incidente nad Srbima, osudile su nasilje nad povratnicima. Svi su izrazili podršku istrazi o trgovini ljudskim organima. Ja sam zadovoljan tokom ove sednice", rekao je Dačić.

On je naveo da je i pored pozitivnog pristupa i konstruktivne atmosfere, svako polazio od svojih polaznih osnova.

"Tači je rekao da je status Kosova rešen, ja sam rekao da status Kosova nije rešen zato što o tome nije doneta nikakva odluka u Savetu bezbednosti. Uostalom, moje prisustvo ovde je pokazatelj da taj status još nije rešen. On će biti rešen tek kada bude postignuto sveobuhvatno rešenje s kojim su saglasne sve strane", rekao je srpski premijer.

On je dodao da je izneo stav Srbije da ne može "prihvati ovako jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", ali da je spremna za nastavak dijaloga kako bi se našalo sveobuhvatno rešenje uz uzvažavanje interesa Albanca i svih drugih naroda koji žive na Kosovu.
XS
SM
MD
LG