Dostupni linkovi

Rumunski premijer: Poštovaćemo odluku suda, iako je nekorektna


Rumunski premijer Viktor Ponta izjavio je u utorak da će njegova vlada poštovati odluku Ustavnog suda o poništavanju referenduma o smenjivanju predsednika Trajana Baseskua, iako je ta odluka, kako je ocenio, nepravedna prema 7,4 miliona građana koji su glasali za smenjivanje šefa države.

Ponta je ocenio da je zato što je Ustavni sud ignorisao veliku većinu građana koji su glasali za smenivanje, Basesku sada nezakoniti predsednik i de fakto predsednik Ustavnog suda.

Ponta je rekao da će, u okolnostima u kojima za vreme Baseskuovog režima ne funkcionišu demokratski zakoni, biti potrebne izmene Ustava, tako da Rumunija "više nikad ne bude zemlja samovolje jedne osobe koja gradi represivni režim suprotan volji građana".

Na pitanje novinara da li će kohabitirati sa predsednikom, premijer je ocenio da je Basesku "nesposoban za kohabitaciju, jer su njemu potrebni robovi", i za sebe rekao da "nije rob".

Ponta je ocenio da je Basesku "čovek prošlosti i da će tako i ostati", dok će se vlada usredsrediti da osigura stabilnost, demokratske reforme i ekonomski razvoj u Rumuniji.

Ustavni sud odlučio je danas da je referendum o smenjivanju predsednika Trajana Baseskua nevažeći jer nije glasalo potrebnih 50 odsto birača upisanih u birački spisak, već oko 47 odsto.

Za Baseskua je na predsedničkim izborima 2004. godine glasalo 5,1 milion, 2009. godine 5,2 miliona, a sada je na referendumu za njegovo smenjivanje glasalo 7,4 miliona građana.
XS
SM
MD
LG