Dostupni linkovi

Grci angažuju tajnu službu zbog požara


Grčka tajna služba će se pridružiti istrazi neuobičajeno velikog broja požara širom zemlje da bi se utvrdilo da li su požari podmentui, saopštili su u utorak zvaničnici.

Ministar javnog reda Nikos Dendias je objavio tu odluku, dok je širom Grčke više od 20 velikih požara van kontrole, a najgori već četiri dana pustoši ostrvo Hios, u istočnom Egeju. Dendias je rekao da u mnogim slučajevima vlasti imaju "nagoveštaje, ako ne i dokaze da su požari namerno zapaljeni", uključijući požare na Hiosu i na zapadnom ostrvu Zakintos.

U nedelju vlasti su na egejskom ostrvu Andros uhapsile dvoje francuskih turista, zbog sumnje da su izazvali šumski požar. Tužilac razmatra da li će protiv njih podneti tužbu.

Na Hiosu, vetar olujne jačine nađačava vatrogasce na dva glavna fronta. Gore velike površine šume, maslinjaka i žbunja mastike, čija je smola oslonac izvozne privrede tog ostrva. Oko 360 vatrogasaca, vojnika i dobrovoljaca deluje uz pomoć dva vatrogasna aviona i sedam helikoptera.

Vlasti procenjuju da je od subote do danas na Hiosu izgorelo najmanje 12.000 hektara vegetacije među utvrđenim srednjovekovnim selima u unutrašnjosti ostrva koja su za sada bezbedna.

Broj požara je "neverovatno veliki", rekao je ministar Dendias, dodavši da je za poslednjih 10 dana izbilo 589 šumskih požara, a samo u utorak ujutro čak 16.

Vatrogasna brigada Grčke kaže da se bori sa 22 velika požara, od kojih je nekoliko na južnom poluostrvu Peloponezu, gde je 60 ljudi poginulo u velikim požarima pre pet godina.
XS
SM
MD
LG