Dostupni linkovi

Tači: Ne može se dovoditi u pitanje integritet Kosova



Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku da je Priština posvećena nastavku dijaloga s Beogradom u svakom
trenutku i u svim okolnostima, ali da se ne može dovoditi u pitanje teritorijalni integritet Kosova.

Tači je rekao da je u dijalogu ostvaren znatan napredak i da je potpisano sedam važnih sporazuma, ali da je većnina ostala samo na papiru, poput dogovora o integrisanom upravljanju granicom i o regionalnom predstavljanju, koje Srbija odbija da sprovede.

"Normalizacija odnosa sa Srbijom je naš prioritet", rekao je Tači i dodao da su odnosi Srbije i Kosova najveća prepreka stabilnosti Balkana.

"Posvećeni smo nastavku dijaloga u svakom trenutku i u svim okolnostima, ali teritorijalni integritet Kosova nikada neće biti doveden u pitanje", rekao je Tači.

On je rekao da su prištinske vlasti napravile veliki napredak u integraciji kosovskih Srba i da je Prština posvećena integraciji više od 100.000 kosovskih Srba u institucije širom Kosova, ali da se takvi rezultati ne mogu postići u tri opštine na severu Kosova gde je 30.000 Srba koje kontroliše direktno Vlada u Beogradu.

Tači je najavio dijalog vlade u Prištini i Srba u severnim opštinama, navodeći da je razvijen plan za integraciju severa u ostatak Kosova. "Moramo insistirati na vladavini prava u tom delu Kosova i na povlačenju ilegalnih snaga Srbije", rekao je on.

On je naveo da želi da razgovara sa svim srpskim liderima sa severa koji poštuju kosovske insitucije, ali da nikada, kako je rekao, "neće ugroziti teritoritijalni integritet i suverenitet, kao i ustavni poredak Kosova".
XS
SM
MD
LG