Dostupni linkovi

Dačić: Vlast Srbije sprovešće sve dogovorene sporazume



Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Savetu bezbednosti UN da će rešavanje konačnog statusa Kosova biti jedan je od najvažnijih prioriteta njegove vlade, ali da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Spremni smo da putem pregovora i dijaloga dođemo do mirnog i održivog rešenja, uvažavajući legitimne interese i Albanaca i Srba i svih drugih naroda koji žive na Kosovu", rekao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti na koji je razmatran redovni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o situaciji na Kosovu.

"Želim da jasno stavim do znanja da Srbija neće nikad i ni pod kojim uslovima, implicitno ili eksplicitno, priznati nezavisnost koju su jednostrano proglasili organi etničkih Albanaca na Kosovu, jer ona nije rezultat uzajamne saglasnost", rekao je Dačić, naglašavajući da će Srbija "zauvek biti jedinstvena po ovom ključnom pitanju".

Premijer Srbije je rekao da nova vlast u Srbiji namerava da sprovede sve do sada dogovorene sporazume, uz insistiranje da to mora da uradi i Priština.

"Iako tehnički dijalog treba nastaviti, on nije dovoljan. Srbija je spremna na dijalog na visokom nivou. Ne mogu se izbegavati pregovori i dijalog o bilo kom nerešenom pitanju", rekao je Dačić.

Dačić je ocenio da rekonfiguracija Euleksa nije u skladu sa rezolucijom 1244, s obzirom da to "nije podneto Savetu bezbednosti na odobrenje niti je nju odobrio bilo ko ko predstavlja Ujedinjene nacije".

Govoreći o delu izveštaj izveštaju generalnog sekretara u kojem se spominju bezbednosne pretnje za srpsku zajednicu na Kosovu, premijer Srbije je rekao da su u izveštaju navedeni incidenti deo orkestrirane kampanje usmerene na zastrašivanje kosovskih Srba.

"Jasno je da je krajnji cilj privođenje kraju totalnog etničkog čišćenja Srba i zatiranja naše kulturne baštine", rekao je Dačić ističući i podatak iz izveštaja Ban Ki Muna da se u periodu izveštavanja na Kosovo vratilo samo 45 interno raseljenih kosovskih
Srba.
XS
SM
MD
LG