Dostupni linkovi

Van Linden:VRS terorisala Sarajevo, Mladić imao grad na dlanu



U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, bivši novinar britanske televizije Skaj (Sky) Ernaut van Linden (Aernout van Lynden) potvrdio je danas navod
optužnice da je Vojska Republike Srpske (VRS) od 1992. terorisala stanovništvo Sarajeva dugotrajnim i neselektivnim granatiranjem i snajperisanjem.

Tadašnjem komandantu VRS optužnicom se, između ostalog, na teret stavlja terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada 1992-95, kao i genocid u Srebrenici i još sedam opština u BiH.

Van Linden, koji je iz Sarajeva izveštavao od maja do septembra 1992. i povremeno kasnije, posvedočio je i da mu je komandant VRS, general Mladić u septembru te godine, na artiljerijskom položaju iznad grada, rekao da "ima Sarajevo na dlanu".

Dok su tužioci u sudnici prikazivali snimak Van Lindenovog intervjua sa Mladićem u septembru 1992., Mladić je povišenim glasom i uzbuđeno u sudnici tvrdio da je svedok "špijun CIA".

Tužioci su prikazali više snimaka granatiranja Sarajeva iz Van Lindenovih izveštaja, uz njegov komentar da je "ceo grad na meti". Uz snimak brojnih eksplozija u noći 6. juna 1992., novinar je rekao da se "civili ubijaju", a "civilni ciljevi uništavaju". "Ovo su scene
potpunog uništavanja grada", kazao je izveštač.

U sudnici, Van Linden je izjavio:

"Primena kombinacije fizičkog i psihološkog terora omogućila je bosanskim Srbima da pojačavaju ili smanjuju pritisak na Sarajevo u skladu sa vojnom i političkom situacijom...Oni su mogli da granatiraju i snajperišu bilo koji deo opsednutog grada...Nije bilo hrane, struje, a srpske snage imale su kontrolu nad osnovnim potrebama stanovništva".

Tužilac Dermot Grum (Groome) prikazao je i Van Lindenov intervju sa Mladićem iz septembra 1992., na jednom artiljerijskom položaju VRS iznad Sarajeva.

U tom razgovoru, Mladić je rekao da ga ne zabrinjava mogućnost da ga Haški tribunal optuži za ratne zločine, tvrdeći da "nije učestvovao ni u kakvim zločinima" i da je "samo branio svoj narod".

Dok je snimak prikazivan, Mladić je u sudnici prvo gestom zatražio pauzu, a zatim je svojim braniocima povišenim glasom počeo da govori da je Van Linden "špijun CIA" i da nije "prebrojavao mrtve Srbe". "Jašući na tomahavcima, ubijaju sirotinju", kazao je Mladić uzbuđeno, dok ga je sudija Moloto pozivao da govori tiše.

Branilac Branko Lukić nastavlja unakrsno ispitivanje svedoka Van Lindena.
XS
SM
MD
LG