Dostupni linkovi

Kina optužila SAD za kršnje pravila slobodnog tržišta



Kineska vlada saopštila je da SAD krše pravila slobodnog tržišta, jer na nekorektan nači podržavaju svoje proizvođače obnovljivih izvora energije.

SAD i Kina su dva najveća tržišta za obnovljivu energiju i obe su obećale da će sarađivati na razvoju tehnologije.

One optužuju jedna drugu za nepropisnu podršku sopstvenih proizvođača i nanošenje štete stranim konkurenatima.

U saopštenju ministarstva trgovine ne pominju se moguće kazne, ali se Vašington poziva da prekine podršku za koju Kinezi tvrde da krši propise Svetske trgovinske organizacije.

Peking sa Evropom i SAD vodi niz rasprava oko pristupa tržištu i vladinih subvencija za industrije obnovljive energije.

Ministarstvo je saopštilo da vladine subvencije na projekte energije sunca, vetra i vode u Vašingtonu, Masačusetsu, Ohaju, Nju Džersiju i Kaliforniji ometaju uvoz, ali nije dalo objašnjenja.

Ono je pozvalo vladu SAD da kineskim projektima obnovljive energije pruži "fer
tretman".

Kina je pokrenula istragu prošlog novembra, dve nedelje pošto je Vašington saopštio da će ispitati da li Peking nepropisno subvencioniše sopstvene proizvođače solarnih baterija i tako im omogućava da preplave američko tržište jeftinim proizvodima i
oštete američke konkurente.

Trgovinski sporovi oko obnovljivih izvora energije posebno su izraženi u vreme kada SAD i druge zapadne ekonomije žele da povećaju izvoz tehnologije kako bi podstakli ekonomske rast i smanjile visoku stopu nezaposlenosti.

I Kina i SAD finansiraju sopstvene dobavljače u nadi da će stvoriti više plaćena radna
mesta u tehnolološkom sektoru.

Prošlog jula, evropski proizvođači solarnih ćelija tražili su od Evropske unije da podigne tarife na uvoz kineske opreme za koju su rekli da je nelegalno subvencionisana.
XS
SM
MD
LG