Dostupni linkovi

Obezbeđenje čuva crkvu u Karlovim Varima zbog Pusi Rajot



Pravoslavna crkva Svetog Petra i Pavla u Karlovim Varima dobila je obezbednjenje kada su se u njoj pojavili protestni natpisi "Oslobodite Pusi rajot" povodom stroge
zatvorske kazne izrečene članicama te ruske pankerske grupe za izgred u crkvi u Moskvi.

Natpisi sa zahtevom da se oslobode ruske pankerke koje su osuđene na zatvor zbog nastupa protiv predsednika Vladimira Putina u hramu Isusa Spasitelja u Moskvi pojavili su se u Karlovim Varima na zidu crkve a zatim kao cedulja umesto rasporeda bogosluženja.

Otac Nikolaj iz tog pravoslavnog hrama u poznatoj češkoj banji koju masovno pohode ruski turisti, a jedna je od centara ruske dijaspore u Češkoj, dobio je i preteću, vulgarnu SMS poruku od nepoznate grupe Mali pomoćnici satane.

Češka se i zvanično pridružila osudi presude i zatvorske kazne za tri članice Pusi rajot a protestovali su i aktivisti za ljudska prava, uglavnom kroz hepeninge.

Jedan takav hepening zakazan je za večeras, ispred konzulata Rusije u Karlovim Varima.

"Ne želimo da naše okupljanje bude shvaćeno kao antirusko, već upravo kao prorusko. Želimo slobodu za Ruse", kazao je za današnje Lidove novini Eduard Bartušek, jedan od lokalnih muzičara i umetnika koji organizuju večarašnji protest.
XS
SM
MD
LG