Dostupni linkovi

Završne riječi na suđenju Tolimiru u Hagu


Pred Haškim tribunalom danas počinje iznošenje završnih riječi na suđenju bivšem generalu Vojske Republike Srpske Zdravku Tolimiru, optuženom za genocid u Srebrenici.

Početak iznošenja završnih riječi zakazan za 14.15 sati, a Tužilaštvo i Tolimir, koji se pred Tribunalom brani sam, iznosit će završne argumente do četvrtka, javlja Tanjug.

Penzionisani general Tolimir tereti se za genocid, udruživanje radi činjenja genocida, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počinjenih između jula i novembra 1995. protiv muslimana u Srebrenici i Žepi.

Tolimir (1948) je penzionisan 1996. godine, a prethodno je bio pomoćnik komandanta za obavještajne poslove Glavnog štaba VRS, bivši ratni načelnik Generalštaba Vojske RS za bezbjednost i pomoćnik generala Ratka Mladića tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Bio je učesnik mirovnih pregovora u Daytonu, zadužen za implementaciju vojnog dijela Pariskog mirovnog ugovora.

Haški tribunal ga je u februaru 2005. godine, zajedno sa generalom Milanom Gverom i Radivojem Miletićem, optužio za zločine nad muslimanima u Srebrenici i Žepi 1995.

Uhapšen je kod Ljubovije, 31. maja 2007. i sutradan izručen Tribunalu, gdje se prvi put pojavio pred sudijama 4. juna 2007.

On se, sredinom decembra 2009. godine, pred Haškim sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, ali suđenje tada nije počelo, pošto je Tužilaštvo zatražilo dopunu optužnice.

Suđenje Tolimiru počelo je februara 2010. Tolimir se sam brani pred sudom, a tokom boravka u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu više puta se žalio da je izložen "surovom i nečovječnom postupanju".
XS
SM
MD
LG