Dostupni linkovi

Stranci koji su obučavali hrvatski USKOK stigli u Podgoricu


Vrhunski eksperti koji su godinama bili u Hrvatskoj i pomagali USKOK-u sada su u Crnoj Gori, rekao je Direktor hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta Dinko Cvitan.

On nije precizirao o kojim ekspertima se radi, ali može se pretpostaviti da je riječ o timu koji je hrvatskom Uredu pomagao u radu na slučaju bivšeg premijera Iva Sanadera, kome se sudi zbog navodne povezanosti sa više korupcinaških afera.

“Oni će ukazati na eventualne stvari koje treba poboljšavati i u pogledu zakonodavnog, ali i kad je u pitanju konkretan rad”, rekao je Cvitan Vijestima.

On je upozorio da u Crnoj Gori mora postojati nulta stopa tolerancije prema korupciji i ponudio da sa crnogorskim kolegama iz Specijalnog tužilaštva podijeli iskustva Hrvatske.

Prema njegovim riječima, crnogorskom tužilaštvu, ali i drugim državnim organima, potreban je proaktivan pristup korupciji, što im omogućava novi ZKP.

“Jedino tako se posao može odraditi. Naravno da je povjerenje javnosti ključno u borbi protiv korupcije, i ukoliko postoje dokazi, a oni su jedino na temelju čega se može postupati, tada se već mogu procesuirati slučajevi korupcije na najvišim nivoima”, smatra Cvitan.
XS
SM
MD
LG