Dostupni linkovi

Brahimi odbacuje kritike sirijske opozicije



Specijalni predstavnik UN i Arapske lige za Siriju Lahdar Brahimi odbacio je danas kritike, koje su mu uputile opozicione grupe, jer nije rekao da li sirijski predsednik Bašar al Asad treba da podnese ostavku.

On je britanskom Bi-Bi-Si- ju rekao da još nije u poziciji da to kaže, ali je istakao da je posvecen pronalaženju rešenja krize u Siriji.

"Nisam još u poziciji da kažem da li Asad treba da podnese ostavku, uprkos rasprostranjenoj osudi načina na koji se njegova vlada obračunava sa disidentima od početka pobune u martu 2011. godine. To još ne mogu da kažem, jer sam imenovan pre nekoliko dana",kaže Brahimi.

Anan je, nakon što je objavio da podnosi ostavku na funkciji specijalnog predstavnika, rekao da je jasno da Asad mora da ode sa funkcije.

Najveća opoziciona koalicija Sirijski nacionalni savet (SNC) saopštio je da je Brahimijev stav iskazao "nepoštovanje za krv sirijskog naroda i njihovo pravo na samoopredeljenje" i zahtevali su njegovo izvinjenje.

Brahimi je naglasio da je posvećen pronalaženju rešenja, te da je on posrednik i da ne podražva bilo koju sirijsku stranu. On je istakao da je zadatak posrednika da sa svima razgovara bez ikakvog uticaja ili interesa.

Brahimi, koji je nekadašnji ministar inostranih poslova Alžira, prošle sedmice je na funkciji specijalnog predstavnika zamenio Kofija Anana, koji je podneo ostavku, jer su obe strane ignorisale njegov mirovni plan. Posmatrači UN juče su okončali misiju u Siriji.
XS
SM
MD
LG