Dostupni linkovi

Stefanović: Stav prethodne vlade o fusnoti bio boljiŠef pregovaračkog tima bivše vlade Srbije Borislav Stefanović izjavio je danas da se Demokratska stranka neće suprotstaviti eventualnoj odluci Vlade da prihvati da na međunarodnim skupovima fusnota ne mora da bude ispisana na tablici s nazivom Kosova.

Međutim, rekao je Stefanović, postavlja se pitanje zašto su članice sadašnje vladajuće koalicije kritikovale pregovarački tim prethodne Vlade zbog rešenja povoljnijeg za Srbiju.

"Na novoj vladi je, ako želi da stvar reši tako da se fusnota nalazi u pratećoj dokumentaciji na svakom skupu, i da naša delegacija samo pročita izjavu koja podseća na stav Srbije o statusu Kosova. Tu nema ničeg novog, osim odustajanja od insistiranja da fusnota bude na tablici", kazao je Stefanović za agenciju Beta.

"Postavlja se samo pitanje što su nas - kada su bili opozicija - etiketirali kao izdajnike i govorili sve najgore o pregovaračkom procesu, a sada su spremni da idu ispod 'crvene linije' i linije koju smo mi zacrtali", rekao je Stefanović.

Po njegovim rečima, to pitanje je političko i na to treba odgovoriti.

Stefanović je podsetio da je važno da Srbija učestvuje na svim regionalnim skupovima, i dodao da će DS podržati novu vladu u tome jer smatra da su za budućnost zemlje važni svi koraci koji su u skladu sa evropskim opredeljenjem.

"Nova vlast koja je vrlo heterogena, teško nalazi zajednički imenitelj i za politiku o Kosovu i imaće, najverovatnije, veliki problem unutar svojih redova o tom pitanju", ocenio je Stefanović.
XS
SM
MD
LG