Dostupni linkovi

J. Afrika: Rudari pred ultimatumom



Rudari koji štrajku u rudniku u Južnoafričkoj Republici suočavaju se sa rokom da se vrate na posao ili će biti otpušteni, nekoliko dana nakon što je 34 njihovih kolega ubila policija.

U saopštenju iz rudnika, čiji je vlasnik kompanija "Lonmin", navodi se da 3.000 radnika štrajkuje nezakonito i da se danas moraju javiti na posao.

Kompanija je pomerila rok sa petka nakon ubistava u rudniku platine Marikana, severozapadno od Johanesburga.

Neki rudari rekli su da je novi ultimatum uvreda za njihove mrtve kolege.

"Očekivati od nas da se vratimo na posao je uvreda. Mnoge naše kolege i prijatelji su mrtvi, a oni od nas očekuju da se vratimo na posao", rekao je rudar Zajarijah Mbeu agenciji Frans pres.

On je kazao da se niko neće vratiti na posao dok god su u žalosti i da će se vratiti tek kada im uprava da ono što su tražili.

Predsjednik Jakob Zuma proglasio je u nedelju dan nacionalne žalosti.

Kako navodi kompanija "Lonmin", na poslu se jutros pojavilo između 17 i 25 odsto radnika.

Rudari, koji trenutno zarađuju izmedu 480 i 605 dolara kažu da žele povećanje plate na 1.500 dolara.

Okolnosti koje su dovele do toga da policija otvori vatru u četvrtak i dalje su nejasne, ali očevici kažu da se pucnjava dogodila kada je grupa demonstranata, od kojih su neki nosili palice i mačete, krenula da probije policijski kordon.

Policija, naoružana automatskim naoružanjem, ispalila je desetine hitaca. Najmanje 78 ljudi povređno je u nasilju, a oko 250 je uhapšeno.
XS
SM
MD
LG