Dostupni linkovi

Špigl: Cipras, Orban i Berluskoni na listi najopasnijih evropskih političara


Nemački list Špigl napravio listu 10 najopasnijih evropskih političara, na kojoj su, između ostalih, Viktor Orban, Silvio Berluskoni i Mari Le Pen.

Svima je, kako piše takođe nemački list Di Velt, zajedničko to što su populisti koji bi mogli da ozbiljno ugroze "evropski projekt".

Na Špiglovoj listi su i bavarski ministar finansija Markus Soder, Aleksis Cipras, koji je na čelu grčke Sirize, Timo Soini, koji vodi nacionalističku finsku stranku Pravi Finci, zatim Gert Vilders, šef holandske Stranke za slobodu.

Tu su još i Aleksander Dobrindt visoki zvaničkin CSU-a, Najdžel Faraž, šef Nezavisne stranke Velike Britanije i član Evropskog parlamenta i Hajnc Kristijan Strahe, šef Slobodarske stranke Austrije.

Ono što je zajednićko svoj desetorici, kako objašnava ugledni nemački list, je da su svi izabrani na slobodnim parlamentarnim izborima od birača u svojoj zemlji, ali predstavljaju nacionalne interese, svaki na svoj način.

Međutim, ono što ih zaista čini opasnim po evropsku politiku je to što javno zagovaraju tezu da postoje alternative u predstavljaju evropske politike i to je dovoljno da se proglase opasnima, prenosi hrvatski T portal.
XS
SM
MD
LG